Assaigs de corrosió II: Tipus d’assajos més habituals

Imagen para enseyosde corrosión INELCA SLU

En el lliurament anterior d’aquesta publicació vam veure la definició, finalitat i limitacions dels assaigs de corrosió, en aquest lliurament tractarem els tipus d’assaig de corrosió més estesos i utilitzats per assajar peces metàl•liques recobertes amb metalls de sacrifici com són el Zn, ZnFe, ZnNi i Zn flakes.

Assaig CNS:

Les sigles d’aquest assaig corresponen a Cambra de Boira Salina, actualment és potser l’assaig més estès per avaluar la qualitat dels recobriments dipositats sobre peces d’acer. Consisteix a introduir les peces a assajar en una càmera que mitjançant un nebulitzador s’omple de boira formada a partir d’una solució d’aigua destil•lada amb un 5% de NaCl (sal), amb humitat, temperatura i pH de la càmera sota paràmetres normalitzats. La permanència dins de la CNS dependrà del tipus de recobriment a assajar i de l’especificació establerta per part de l’usuari final de les peces. Durant l’assaig que pot anar de 24 h fins a 3000 ho més s’avalua l’estat de les mostres cada 24 h, havent valorar tant la corrosió del recobriment (CB: corrosió blanca) la qual apareixerà en primer lloc, com la corrosió de l’acer ( CR: Corrosió Roja)

Assaigs Climàtics:

Com vam comentar en el lliurament anterior, els assaigs de corrosió no es poden correlacionar amb la vida útil en ús del conjunt peça-recobriment, en nom d’apropar la relació temps d’ús i assaig fa diversos anys el sector d’automoció va començar a especificar assajos climàtics sobre peces tractades. Per a això cada fabricant va definir un cicle d’assaig únic i personalitzat a les seves necessitats naixent així un altre tipus d’assaig de corrosió: Assajos Climàtics. Aquests assajos consisteixen en cicles de habitualment 24 hores (1 cicle) consistent a sotmetre a les mostres a una seqüència de condicions climàtiques d’humitat, CNS i canvis de temperatura bruscos. La permanència de les mostres en les cambres climàtiques d’assaig dependrà del recobriment aplicat, de l’especificació de l’usuari final i de el tipus d’assaig definit per cada OEM i pot anar d’1 a 30 cicles o més.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *